Ανθρώπινα Δικαιώματα και ΔιακρίσειςΕλευθερία της ΈκφρασηςΜετανάστες, Πρόσφυγες, Αιτούντες Άσυλο

Το έργο Get the Trolls Out! ξεκίνησε το 2015 ως μια κοινή προσπάθεια του Διεθνούς Κέντρου Δημοσιογραφίας (ICFJ), της Συμβίωσης και 4 ευρωπαϊκών μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων για την εφαρμογή ενός προγράμματος 14 μηνών που αποσκοπούσε στην παρακίνηση, κυρίως νέων Ευρωπαίων, σε δράσεις εποπτείας για περιστατικά αντισημιτικής ρητορικής και αντισημιτικών πράξεων στην Ευρώπη με στόχο την καταπολέμησή τους μέσω μηνυμάτων που βασίζονται σε αντικειμενικά και ιστορικά γεγονότα.

Το Get the Trolls Outξεκίνησε, λαμβάνοντας υπόψη την υποχώρηση της μνήμης και των ζωντανών μαρτυριών του Ολοκαυτώματος και θεωρώντας πως οι νέοι αποτελούν εύκολα θύματα της άγνοιας και μιας εντεινόμενης αδιαφορίας αναφορικά με τον αντισημιτισμό που, δυστυχώς εξακολουθεί να είναι παρών στις κοινωνίες μας.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος, οι προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν σε πέντε χώρες, γεγονός που δεν περιόρισε ωστόσο, το έργο του Get the Trolls Out! να αγγίξει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 το Get The Trolls Out! έχει εισέλθει σε νέα φάση. Το πρόγραμμα υλοποιείται πλέον από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο) με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας #NoHate  του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το εύρος κάλυψης της ρητορικής μίσους με θρησκευτικό περιεχόμενο, περιλαμβάνει πλέον εκτός του Αντισημιτισμού, την Ισλαμοφοβία, το Αντιχριστιανικό συναίσθημα ενώ  παράλληλα, αποσκοπεί στην αλλαγή και την ενίσχυση της κοινής γνώμης υπέρ των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται πλέον στην εποπτεία των κοινωνικών μέσων δικτύωσης παράλληλα με την διενέργεια δράσεων ευαισθητοποίησης για τον εγγραμματισμό στα μέσα υποστηρίζοντας μια υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και συμμετοχική ενημέρωση.

 

Στόχοι του Προγράμματος

  • Αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, των διακρίσεων και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στον χώρο της ενημέρωσης.
  • Ενδυνάμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη για τον σωστό και έγκαιρο εντοπισμό ξενοφοβικών και μισαλλόδοξων περιστατικών που στοχοποιούν συγκεκριμένες θρησκευτικές ομάδες.
  • Κατάρριψη στερεοτύπων και διαμόρφωση ενός υπεύθυνου κοινωνικού διαλόγου αξιοποιώντας παραδοσιακές και νέες πλατφόρμες ενημέρωσης.
  • Ενίσχυση και ενδυνάμωση όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστήριξη νέων ακτιβιστών που εργάζονται για τον περιορισμό και καταπολέμηση των διακρίσεων στην Ευρώπη.

Συνέταιροι