Λίγες χώρες καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες για να ενσωματώσουν μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στον κοινωνικό και πολιτικό ιστό τους και λιγότερες μπορούν να διεκδικήσουν την επιτυχία. Η συνεκτίμηση του φύλου συμβάλλει στον επαναπροσδιορισμό του τι μπορούν και πρέπει να σημαίνουν οι έννοιες της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας. Λόγω των υφιστάμενων κοινωνικών ανισοτήτων, οι περιθωριοποιημένες ομάδες υποφέρουν από κοινωνικό αποκλεισμό και απομόνωση. Η κοινωνική ένταξη δεν είναι μόνο μια «αμφίδρομη διαδικασία», αλλά περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες, φορείς και κρίσεις σχετικά με το πώς οι άνθρωποι σφυρηλατούν σχέσεις για να ενισχύσουν τη σύνδεση με ένα μέρος.
Η προσέγγιση της Συμβίωσης στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ευαισθητοποίησης σε θέματα φύλου βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και τα άτομα που υιοθετούν αυτές τις προσεγγίσεις στη δουλειά τους, όχι μόνο θα ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους πρόκλησης βλάβης, αλλά μπορούν να συμβάλουν ενεργά στην οικοδόμηση θετικής κοινωνικής ένταξης και αλλαγής. Υποστηρίζουμε την ενσωμάτωση της πρακτικής της μετανάστευσης και της ευαισθητοποίησης σε θέματα φύλου στις λειτουργίες των οργανισμών για την αντιμετώπιση δυναμικών της εξουσίας.
Η Συμβίωση εστιάζει στη μετανάστευση και την έμφυλη ανάλυση, τη μετανάστευση και τις έμφυλες αξιολογήσεις, την έρευνα, τη δημιουργία ικανοτήτων και την κατάρτιση. Τονίζουμε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και τοπική δέσμευση που να ενσωματώνεται στο σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση έργων ή προγραμμάτων· αναφορικά με τη μετανάστευση και την περιφερειακή, εθνική και τομεακή ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικής με ευαισθητοποίηση σε θέματα φύλου, στρατηγικές επίβλεψης και μεταρρυθμίσεις της οργανωτικής πολιτικής· και τέλος για διευκολυνόμενες διαβουλεύσεις και συμμετοχικές διαδικασίες υλοποίησης.