Μετανάστες, Πρόσφυγες, Αιτούντες Άσυλο

Η Συμβίωση σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτικής SIRIUS για την Εκπαίδευση των Μεταναστών και με περισσότερους από 30 εταίρους σε 18 χώρες, ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος SIRIUS 3.0. Πρωταρχικός στόχος αυτής της συλλογικής πρωτοβουλίας είναι η επίτευξη σημαντικών και σταθερών αλλαγών πολιτικής στον τομέα της εκπαίδευσης των μεταναστών.

Το SIRIUS 3.0 επιδιώκει να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών εμπλεκόμενων φορέων, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και υλοποίηση μίας σφαιρικής πολιτικής. Βασικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της ένταξης των παιδιών και των νέων ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο εκπαιδευτικό σύστημα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης. Το SIRIUS 3.0 επιχειρεί να προωθήσει συμπεριληπτικές εκπαιδευτικές πολιτικές, με στόχο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ένταξη των μεταναστών μαθητών μέσω ειδικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και συνεχιζόμενων μηχανισμών υποστήριξης.

Η αναγνώριση των κοινωνικο-συναισθηματικών και εκπαιδευτικών απαιτήσεων των μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο είναι απαραίτητη τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης της εκπαιδευτικής πολιτικής, όσο και για τα σχολεία ή τους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα και η πληρότητα αυτών των δεδομένων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δημιουργώντας ανισότητες στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες συλλέγουν, ταξινομούν και αξιοποιούν αυτές τις πληροφορίες.

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, πρωταρχικός στόχος του SIRIUS Watch, μιας ετήσιας επισκόπησης που περιγράφει λεπτομερώς τα αποτελέσματα της παρακολούθησης σημαντικών αλλαγών στον τομέα της πολιτικής για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, είναι η διεξαγωγή έρευνας στις χώρες εταίρους του SIRIUS σχετικά με τις πρακτικές και τα πρωτόκολλά που ακολουθούν στη συλλογή δεδομένων για τους μετανάστες μαθητές.

Η αντιμετώπιση της συμπερίληψης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης είναι μια πολύπλευρη πρόκληση. Η καθιέρωση ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς απαιτεί μια λεπτή προσέγγιση και δεν συνιστά εύκολο εγχείρημα. Όπως περιγράφεται στην πρωτοβουλία, ένα αρχικό κρίσιμο βήμα περιλαμβάνει την εξέταση του τρόπου με τον οποίο θα υποστηριχθούν και θα εφαρμοστούν στην πράξη μέτρα για την χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση στα σχολεία. Για την ανάπτυξη μιας συμπεριληπτικής σχολικής κοινότητας, είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία διαθέτουν επαρκείς πόρους. Οι μαθητές πρέπει να βιώνουν την αίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς και της ένταξης και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη για την καλλιέργεια συνθηκών που ευνοούν ένα τέτοιο περιβάλλον. Ο τρόπος με τον οποίο τα σχολεία αντιμετωπίζουν τους νεοαφιχθέντες μαθητές διαφορετικού υπόβαθρου είναι καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο για την ευημερία των νεοαφιχθέντων, αλλά και για να αποτελέσουν πρότυπο συμπεριφοράς για τους υπόλοιπους μαθητές.

Η ορθή συλλογή δεδομένων για τους μετανάστες μαθητές είναι σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αλλαγή πολιτικής. Εκτός από το SIRIUS Watch, η σύμπραξη θα οργανώσει δραστηριότητες ομότιμης μάθησης για την προώθηση της διακρατικής μάθησης μεταξύ των μελών του δικτύου.

Στόχοι και οριζόντιες δράσεις

Μάθετε περισσότερα

Η πρωτοβουλία βασίζεται στους ακόλουθους στόχους:

  • Ανάλυση και συνδημιουργία γνώσεων σχετικά με τις κύριες προκλήσεις και τις προσεγγίσεις πολιτικής για την συμπεριληπτική εκπαίδευση των μεταναστών.
  • Προσδιορισμός, ανταλλαγή και προώθηση ορθών πρακτικών πολιτικής, καθώς και ενίσχυση της καινοτομίας και ένταξή της στην ανάπτυξη, τον πειραματισμό και την εφαρμογή πολιτικών.
  • Διάδοση των αποτελεσμάτων ευρύτερα από ό,τι προηγουμένως και σε μορφές που είναι φιλικές προς την πολιτική.

Κατά την περίοδο εφαρμογής της, η πρωτοβουλία θα αναπτύσσεται με γνώμονα τις ακόλουθες οριζόντιες δραστηριότητες:

  • Διεξαγωγή έρευνας και ανάλυσης ανά χώρα
  • Υποστήριξη χώρων συνηγορίας για την αλλαγή
  • Πραγματοποίηση δραστηριοτήτων ομότιμης μάθησης
  • Πολιτική δέσμευση και διάδοση πληροφοριών

Δραστηριότητες μάθησης από ομότιμους

Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or EACEA. Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.