Workshop Θεσσαλονίκης “Information Disorder: Understanding propaganda techniques during a war infodemic”, 1-3 Ιουλίου 2022
ΠΟΙΟΣ: Η Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του Δικτύου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεκινά το πρόγραμμα “Information Disorder: Understanding propaganda techniques during a war infodemic”, που θα πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο 2022, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, με την υποστήριξη του European Cultural Foundation. Το έργο στοχεύει να διερευνήσει τις πηγές παραπλανητικών ή/και ψευδών πληροφοριών, καθώς και να ενεργοποιήσει την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, μεταξύ άλλων μέσα από τη δημιουργία των δικών τους ιστοριών.
ΠΩΣ: Εισηγητές και επιμορφωτές από την Ελλάδα, Ουκρανία, Κύπρο/Ηνωμένο Βασίλειο και Σερβία θα επικεντρωθούν στη συνεχιζόμενη “war infodemic” και στην αντιμετώπιση των πολλαπλών απειλών της ψευδούς πληροφόρησης, της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας και των ψευδών ειδήσεων που προωθούνται μέσω των μέσων ενημέρωσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Μέσω των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, οι Ουκρανοί πρόσφυγες, οι κοινότητες της διασποράς και οι ντόπιοι, συζητούν πώς να χρησιμοποιούν κριτικά τα μέσα ενημέρωσης και τις πληροφορίες και πως να υψώνουν τη δική τους φωνή.
Στους εισηγητές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
Η Polina Moshenska είναι Ουκρανή σκηνοθέτης. Αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου Mohyla Academy με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον πολιτισμό. Τα ντοκιμαντέρ της έχουν επιλεγεί από διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στην κινηματογραφική βιομηχανία στην Ουκρανία και την Ευρώπη.
Η Αλεξία Καλαϊτζή είναι δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Καλύπτει θέματα επικαιρότητας, με έμφαση σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, για ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Εργάζεται για την τηλεόραση της ΕΡΤ και την εφημερίδα “Καθημερινή”, ενώ ρεπορτάζ της έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στην Deutsche Welle, την Guardian, το Al Jazeera και το VICE. Έχει συμμετάσχει σε διασυνοριακά προγράμματα ερευνητικής δημοσιογραφίας και το 2021 επιλέχθηκε ως υπότροφος για την υποτροφία δημοσιογραφικής αριστείας του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN). Σπούδασε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα την πολιτική και την οικονομία στη Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2019, εκπαιδεύτηκε στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, παρακολουθώντας το Journalism Video Workshop του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, με υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο Ljubisa Vrencev, συνιδρυτής της Συμβίωσης, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και συντάκτης στο Radio and TV Pancevo, στη Σερβία από το 1995 έως το 2000. Με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη και υλοποίηση ανθρωπιστικών προγραμμάτων και προγραμμάτων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, στη διαχείριση μονάδων βιωσιμότητας σε εταιρικά και άλλα περιβάλλοντα και στην παροχή συμβουλών σχετικά με την αναπτυξιακή πολιτική και τις βέλτιστες πρακτικές, είναι σήμερα Country Director στο γραφείο της Arbeiter Samariter Bund στην Ελλάδα.
Η Ελένη Παναγιώτου είναι επαγγελματίας των μέσων ενημέρωσης με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, με εξειδίκευση στη διαδικτυακή και ραδιοφωνική δημοσιογραφία. Η Ελένη έχει διατελέσει αρχισυντάκτρια στη δημοφιλή ελληνική αμυντική ιστοσελίδα OnAlert και έχει εργαστεί ως ελεύθερη επαγγελματίας στη δημοσιογραφία για θέματα άμυνας και ασφάλειας σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από διασυνοριακές δημοσιογραφικές αποστολές. Έχει σπουδάσει ΜΜΕ στο London College of Music and Media του University of West London και Πολιτισμικές Σπουδές στο Goldsmiths University of London. Αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής επικοινωνίας στο γραφείο της Arbeiter Samariter Bund στην Ελλάδα.
ΤΙ: Το εργαστήριο στοχεύει:
- Να ενισχύσει τις δεξιότητες των συμμετεχόντων στην αναγνώριση της παραπληροφόρησης και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
- Να συζητήσει τις καλές πρακτικές για την υπεύθυνη ενημέρωση κατά τη διάρκεια μιας ενημερωτικής πανδημίας
- Να διερευνήσει τις τεχνικές και τα εργαλεία αφήγησης ιστοριών
ΠΟΤΕ: Οι συνεδρίες ξεκινούν την Παρασκευή 1 Ιουλίου, 17:30-20:00, και διαρκούν το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου, 10:00-17:00.
ΠΟΥ: Το workshop της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθεί από το γραφείο του ιδρύματος Heinrich Boell στην Ελλάδα.
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση;
Εκτοπισμένα άτομα, υποστηρικτές της κοινωνίας των πολιτών, εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φοιτητές. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να εγγραφούν ΕΔΩ μέχρι την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022. Υπάρχει περιορισμένη χωρητικότητα για κάθε εργαστήριο – οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν.
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για την κατάσταση του Covid-19 κατά τη στιγμή της υλοποίησης.
Για τυχόν ερωτήσεις ή πρόσθετες διευκρινίσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη διεύθυνση office@symbiosis.org.gr.
————————————————————————————————————————
Η Συμβίωση ιδρύθηκε το Μάιο του 2011 στη βάση συνεργασιών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη στους τομείς της εκπαίδευσης, των δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Με την πεποίθηση ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισοδυναμεί με την ύπαρξη ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου, η Συμβίωση επικεντρώνεται στη συνηγορία και την εκπαίδευση, την ελευθερία της έκφρασης, τη τεκμηρίωση και την ανάλυση, το δημόσιο διάλογο και την πολιτική συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες και οι κοινότητες να εκφράζουν τις ανάγκες και τις ιδέες τους. Με γνώμονα την ανάγκη για παγκόσμια πολιτειότητα, ιθαγένεια, κοινωνική ένταξη και πολιτική συμμετοχή, η Symbiosis εργάζεται για τη δημοκρατική συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις θεσμικές πρακτικές που αφορούν στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2020, η Συμβίωση τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για τις δράσεις της Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα. Η Συμβίωση υποστηρίζει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική συμμετοχή των μεταναστών και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Η οργάνωση συμμετέχει σε δίκτυα όπως το Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh, η Πλατφόρμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το Ελληνικό Δίκτυο Στέγασης, το Δίκτυο Select Respect και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης (2012-19).
Η Συμβίωση σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ίδρυσαν το 2014 τη Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μέλος του Δικτύου Σχολών Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στοχεύει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών. Σήμερα, οι 21 σχολές που το απαρτίζουν εστιάζουν στις προκλήσεις που προκύπτουν για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής στην Ελλάδα αποτελείται από ετήσιο κύκλο σεμιναρίων, συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, καθώς και εκπαιδεύσεις και στοχεύει στην εκπαίδευση, τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ειδικών και των μέσων ενημέρωσης. Εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την κοινωνική συμπερίληψη, τη δημοκρατική ιθαγένεια*, την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ισότητα και την έμφυλη βία, τη μετανάστευση και την προστασία του περιβάλλοντος.
*δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη
————————————————————————————————————————