Στο πλαίσιο του προγράμματος Butterfly Effect, η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, διοργάνωσε στις 22 & 23 Μαΐου δύο εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων για οργανώσεις νεολαίας. Θέτοντας στο επίκεντρο τους την αντιμετώπιση των διακρίσεων, της ρητορικής μίσους και της ρατσιστικής βίας, τα εργαστήρια αυτά αποσκοπούσαν να εξοπλίσουν τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία, ώστε να γίνουν φορείς αλλαγής στις κοινότητές τους.
Κρίσιμα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης των στερεοτύπων, του στίγματος και της αορατότητας στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ ένα επιμέρους εργαστήριο εξέτασε πώς οι μιντιακές αναπαραστάσεις μπορούν να αποκωδικοποιηθούν και να αντιμετωπιστούν. Οι συζητήσεις επεκτάθηκαν περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή και εξέτασαν πώς οι πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή έχουν συμβάλει στην αύξηση της ξενοφοβίας, καταδεικνύοντας τη διασύνδεση αυτών των ζητημάτων και την ανάγκη ανάπτυξης μιας ολιστικής προσέγγισης. Διερευνώντας τις ρίζες της ρατσιστικής βίας, τα εργαστήρια εστίασαν στο ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο καθώς και το πλαίσιο υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία υπεράσπισης των υπερασπιστών και τον ρόλο της συνηγορίας στην αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος.
Τα εργαστήρια παρείχαν μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων, δίνοντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις, να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους καθώς και να αναγνωρίσουν τη συλλογική ευθύνη στην οικοδόμηση μιας πιο ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.