Δημοκρατική ιθαγένειαΦύλο

Ενδυνάμωση των νέων γυναικών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Το έργο “Βαλκανική Συνεργασία Κατά Των Διακρίσεων: LADIES DIARY OF CHANGE, αποτέλεσε πρωτοβουλία του Novi Sad School of Journalism και του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Civil Society Facility: Partnership action Empowerment of Women.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση νέων γυναικών για την ενεργή τους συμμετοχή στα κοινά, παράλληλα με την ενθάρρυνσή τους για την προώθηση δημοκρατικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα εστίασε σε ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν την μεταπολεμική κληρονομιά που μεταβιβάστηκε στις νέες γενιές από μια  εποχή στην οποία η πολιτική θεωρούνταν ακόμη μια ανδρική υπόθεση.

Σκοπός του έργου ήταν να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των νέων γυναικών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους στα κοινά και η ακτιβιστική τους δράση, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά λόγω χρόνιων υφιστάμενων πρακτικών διάκρισης με βάση το φύλο.

Το πρόγραμμα απέδειξε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσω της συνεργασίας των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 18 μαθήτριες λυκείου οι οποίες εκπαιδεύτηκαν με σκοπό να εμβαθύνουν τις ικανότητες για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών παράλληλα με την προετοιμασία τους για ανάληψη ρόλων για την προώθηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τη διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ταξιδιών επιμόρφωσης καθώς επίσης και ένα εργαστήριο κατάρτισης για την οργάνωση και διενέργεια τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, η Συμβίωση πραγματοποίησε Εργαστήριο σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στη Θεσσαλονίκη.

Εκδήλωση

Εργαστήριο: “Μαθαίνοντας από τον Γείτονα”

28-30 Ιανουαρίου 2013, Θεσσαλονίκη

Η Συμβίωση διοργάνωσε εργαστήριο κατάρτισης με τον τίτλο “Μαθαίνοντας από τον Γείτονα” σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) από τις 28 έως τις 30 Ιανουαρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν πλήθος οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών της Θεσσαλονίκης, γεγονός που τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τις δράσεις τους καθώς και να πάρουν παραδείγματα σχετικά με την εμπλοκή νέων γυναικών στην πολιτική και τον ακτιβισμό σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ένταξη των μεταναστών και την ελευθερία των ΜΜΕ.
Μέσα από εργαστήρια και συζητήσεις με ακτιβιστές, πολιτικούς και δημοσιογράφους, οι συμμετέχουσες εξοικοιώθηκαν με ποικίλες εμπειρίες και διαφορετικούς τρόπους δικτύωσης γυναικών σε περιφερειακό επόπεδο. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες, πληροφορίες, εμπειρίες και ιδέες σχετικά με τα μελλοντικά τους σχέδια σε πρωτοβουλίες και δράσεις σχετικές με την ισότητα των φύλων.
Δραστηριότητες και θεματικές που καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου:

  • Επίσκεψη στην οργάνωση Αντιγόνη (Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία και τη Μη-βία) – Εργαστήρια σχετικά με θέματα φύλου και συμμετοχικότητας για νεανική δράση
  • Επίσκεψη στην οργάνωση Συμβίωση – Παρουσίαση από την Δέσποινα Συρρή: “Θεσσαλονίκη – το πολυποίκιλο παρελθόν και παρόν της”
  • Επίσκεψη στην οργάνωση Άρσις – Παρουσίαση από την Valbona Hystuna: “Γυναίκες μετανάστριες στην Ελλάδα – σύλλογοι γυναικών μεταναστών και εκπαίδευση των νέων”
  • Παρουσίαση από την Δημοτική Σύμβουλο Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γουλά: “Φύλο και Πολιτική”
  • Εργαστήριο για την εκπαίδευση στα ΜΜΕ: “Βασικές δεξιότητες για την παραγωγή ιστοριών” και “Πώς παρουσιάζουμε την διαφορετικότητα”, από τους Ljubisa Vrencev και τη Δέσποινα Συρρή

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης