Ανθρώπινα Δικαιώματα και ΔιακρίσειςΜετανάστες, Πρόσφυγες, Αιτούντες Άσυλο

Το έργο περιλάμβανε μια σειρά διαλέξεων με τίτλο Οι “Μακρινοί” μας Γείτονες: μια Οικονομική, Κοινωνική και Πολιτισμική Ανάλυση, η οποία προσέγγισε θεματικές σε σχέση με την μεταποικιοκρατία και τη μετανάστευση. Στο πλαίσιο του έργου η Συμβίωση συμμετείχε σε εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων την 15η Bienalle Νέων Καλλιτεχνών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο 2011 (Θεσσαλονίκη, Ρώμη, Καζαμπλάνκα), στην οποία διοργάνωσε εργαστήριο ζωγραφικής για νέους.

Επιπλέον, διοργανώθηκαν εργαστήρια με στόχο την ενίσχυση των οργανώσεων και των κοινοτήτων μεταναστών στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους ως προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους ενάντια στις διακρίσεις.

Σειρά διαλέξεων: Οι “Μακρινοί” μας Γείτονες

Το γίγνεσθαι των μειονοτήτων στο Ελληνο-βουλγαρικό πλαίσιο – Ιστορικές μειονότητες και σύγχρονοι μετανάστες 

Το εργαστήριο διοργανώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2012 από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών σε συνεργασία με τη Συμβίωση και το Κέντρο Μελέτης Μειονοτικών Ομάδων, με την υποστήριξη του Προξενείου της Βουλγαρίας.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στις μεταβαλλόμενες ερμηνείες της έννοιας “μειονότητα” και να αναλύσει τις διάφορες διαδικασίες δημιουργίας μειονοτήτων στο σύγχρονο ελληνο-βουλγαρικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών μειονοτήτων και των σημερινών μεταναστών. Οι παρουσιάσεις είχαν ως στόχο την αποσαφήνιση του όρου “μειονότητα”, συζητώντας συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα. Ακόμη, προσέγγισαν τη σύγχρονη πραγματικότητα και επανεξέτασαν τη συμβολή των νέων δρώντων, όπως των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στην εποπτεία και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και προσφύγων, επιτηρώντας πολιτικές και θεσμούς.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ένα διεπιστημονικό επίπεδο (κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, δίκαιο, ανθρωπολογία, κινηματογράφος).

Οι αφρικανικές πόλεις, ο μεταποικιανισμός, η μνήμη και η μετανάστευση: η περίπτωση της Αλεξάνδρας στη Νότια Αφρική

Στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων με τίτλο Οι “Μακρινοί” μας Γείτονες: Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές Προσεγγίσεις, η Συμβίωση σε συνεργασία με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργάνωσε στις 8 Μαρτίου 2012 τη διάλεξη με τίτλο Οι αφρικανικές πόλεις, ο μεταποικιανισμός, η μνήμη και η μετανάστευση: η περίπτωση της Αλεξάνδρας στη Νότια Αφρική (African cities, post colonialism, memory and migration: the case of Alexandra in South Africa) την οποία πραγματοποίησε ο ιστορικός Noo Nieftagodien, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Witwatersrand της Νότιας Αφρικής.

Άλλες εκδηλώσεις

Συμμετοχή στη 15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, Οκτώβριος 2011 

Στο πλαίσιο της 15ης Biennale, η Συμβίωση πραγματοποίησε σεμινάριο ζωγραφικής τον Οκτώβριο του 2011.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο οι καλλιτεχνικές παραγωγές μεταναστών – εμπνευσμένες από τις εμπειρίες της μετανάστευσης ή / και των διακρίσεων – μπορούν να διευκολύνουν και να επιτρέψουν στους μετανάστες να συνεισφέρουν στην τοπική κουλτούρα ως δυναμικοί κοινωνικοί παράγοντες (εκπαιδευτές, σπουδαστές και ερευνητές) και όχι αποκλειστικά ως απλοί αποδέκτες υπηρεσιών.

Το εργαστήριο διερεύνησε επίσης, την προοπτική των μεταναστών στη γεφύρωση και τη διευκόλυνση των κοινωνικών επαφών μεταξύ πληθυσμών που μοιράζονται τον ίδιο κοινωνικό χώρο / γειτονιά. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκε η δυνατότητα δημοφιλείς δημιουργικές τέχνες να αποτελέσουν τα μέσα επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ διαφορετικών ομάδων που μοιράζονται την ίδια κουλτούρα και κοινωνικό περίγυρο.

Γλώσσες στην Ελλάδα Σήμερα: Πλούτος και Διαφορετικότητα

Γνωρίζετε πόσες γλώσσες ακούγονται στους δρόμους σήμερα; Πιστεύετε ότι θα έπρεπε οι δημόσιες υπηρεσίες να δίνουν πληροφορίες και σε άλλες γλώσσες εκτός από τα ελληνικά;

Με ποιους τρόπους οι χρήστες άλλων γλωσσών εμπλουτίζουν την κοινωνία μας;  Αυτές υπήρξαν μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που η εκδήλωση Γλώσσες στην Ελλάδα Σήμερα προσπάθησε να προσεγγίσει μέσω των εισηγήσεων ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων καθώς και ενός ανοικτού διαλόγου με τους συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στις 28 Μαρτίου του 2012 από τo Βρετανικό Συμβούλιο και τη  Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, όπου και πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος Language Rich Europe.