Μη κατηγοριοποιημένο

Είμαι από την Ουκρανία. Είμαι 55 ετών, και βρίσκομαι στην Ελλάδα εδώ και 22 χρόνια. Διαθέτω άδεια παραμονής ως μετανάστρια. Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Καραμανλής, εκδόθηκε για πρώτη φορά νόμος που επέτρεψε τη χορήγηση άδειας διαμονής για τρία χρόνια, ακόμα και σε όσους δεν διέθεταν χαρτιά.

Υπάρχει εκμετάλλευση των μεταναστών στην εργασία. Οι θέσεις στις οποίες έχουμε πρόσβαση αφορούν κυρίως εργασία σε εργοστάσια (όπου υπάρχουν), οικοδομή, συλλογή απορριμμάτων και καθαριότητα. Παλαιότερα αυτές τις δουλειές έκαναν κυρίως μετανάστες, αλλά πλέον απασχολούνται και πολλοί Έλληνες. Οι μετανάστες χρειάζεται συχνά να προσλαμβάνουν δικηγόρους για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εργασία. Αλλά και η γλώσσα είναι μεγάλο εμπόδιο. Πολλοί από εμάς έχουμε σπουδάσει, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε τη γλώσσα, δεν μπορούμε να εργαστούμε στο αντικείμενο των σπουδών μας. Δεν υπάρχει καμία επίσημη εκπαίδευση στη γλώσσα από κανέναν φορέα. Για να μάθει κάποιος τη γλώσσα, χρειάζεται χρόνο, κάτι που οι μετανάστες δεν διαθέτουν, καθώς εργάζονται όλη μέρα. Παρόλα αυτά, όποιος διαθέτει τα νόμιμα έγγραφα, έχει τα δικαιώματα των ανέργων. Στην Ουκρανία λέμε: Αν έχεις χαρτιά, είσαι άνθρωπος. Αν δεν έχεις χαρτιά, δεν είσαι τίποτα.

Υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης σπουδών, αλλά απαιτεί χρόνο και χρήματα, καθώς και γλωσσομάθεια. Ωστόσο, οι μετανάστες χρειάζονται άμεσα εργασία και χρήματα, οπότε δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά που τελειώνουν τώρα τις σπουδές τους. Είναι δυνατόν εμείς, που είμαστε 50 χρονών, να βρούμε εργασία με τα πτυχία μας; Το κράτος δεν βοηθάει καθόλου. Είναι πολύ υποβαθμισμένο και παρωχημένο.

Σε σχέση με άλλους τομείς, η κατάσταση στην υγεία είναι καλύτερη, καθώς υπάρχει πρόσβαση σε φάρμακα δωρεάν ή με χαμηλότερη τιμή, αρκεί να διαθέτεις τα νόμιμα έγγραφα.

Δεν υπάρχει καμία βοήθεια στους μετανάστες όσον αφορά τη στέγαση.

Οι νόμοι έτσι όπως είναι δεν βοηθούν τους μετανάστες. Για την απόκτηση άδειας παραμονής, ζητούν πολλά έγγραφα, όπως συμβόλαιο σπιτιού που ο σπιτονοικοκύρης μπορεί να μη δώσει, ακριβά παράβολα και φορολογική δήλωση που απαιτεί να με έχουν δηλώσει στην εργασία μου. Η απόκτηση ιθαγένειας είναι πολύ δύσκολη, και η διαδικασία έκδοσης εγγράφων είναι περίπλοκη.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε κοντά μας τα μέλη της οικογένειάς μας. Ως μητέρα, δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου στην Ελλάδα, επειδή είναι άνω των 18. Το 2014, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κριμαία, ήθελα να το φέρω εδώ, αλλά δεν μπορούσα. Οι ξένοι δεν έχουμε δικαιώματα. Τι δικαιώματα έχουμε; Δεν λαμβάνω κανένα επίδομα από πουθενά. Η διαβίωση είναι δύσκολη, καθώς τα ενοίκια είναι υψηλά, η ζωή ακριβή και οι μισθοί χαμηλοί.

Όταν ένας άνθρωπος ζει εδώ, πρέπει να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες της κοινωνίας. Θα ήταν πολύ βοηθητικό αν υπήρχε ένας ουκρανικός σύλλογος στην Κρήτη, για να διευθετούμε τα έγγραφά μας. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Θα ήθελα να συμμετάσχω ενεργά στην ίδρυση ενός ουκρανικού συλλόγου στην Κρήτη, που θα παρέχει πραγματική βοήθεια και υποστήριξη, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και να παρέχονται μαθήματα γλωσσομάθειας. Αλλά φαίνεται μάταιο να το λέω.