Νέα

Πότε: Οι συνεδρίες ξεκινούν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, 9:00-17:30.

Που: Το Athens Forum θα φιλοξενηθεί από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωφόρος Αμαλίας 8, Αθήνα.

Διοργανώνεται από: τη Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του Δικτύου του Συμβουλίου της Ευρώπης

Υποστηρίζεται από:

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ίδρυμα

Heinrich Böll Stiftung, Θεσσαλονίκη

Συμβούλιο της Ευρώπης

Χορηγός επικοινωνίας: InsideStory

Ποιός μπορεί να υποβάλει αίτηση;

Εκτοπισμένα άτομα, υποστηρικτές της κοινωνίας των πολιτών, εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φοιτητές. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν να εγγραφούν ΕΔΩ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2022. Υπάρχει περιορισμένη χωρητικότητα για κάθε εργαστήριο οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για την κατάσταση του Covid-19.

Για τυχόν ερωτήσεις ή πρόσθετες διευκρινίσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη διεύθυνση office@symbiosis.org.gr.

Το Forum θα εξετάσει τη συνεχιζόμενη ” πολεμική επιδημία παραπληροφόρησης” και την αντιμετώπιση των πολλαπλών απειλών της παραπληροφόρησης, της ψευδούς πληροφόρησης, των χώρων αναπαραγωγής της προπαγάνδας και των ψευδών ειδήσεων που προωθούνται μέσω των μέσων ενημέρωσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Με γνώμονα την πολιτική, την οικονομία και την ιστορία, η παγκόσμια στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, ιδίως λόγω του ρόλου που έπαιξε η παραπληροφόρηση στην επιρροή αυτών των απόψεων. Θα επικεντρωθούμε στο πώς η παραπληροφόρηση παίζει ρόλο και είναι μέρος του πολέμου, στους μηχανισμούς της παραπληροφόρησης, στις αναδυόμενες πολιτικές αφηγήσεις, στις προκλήσεις κάλυψης από το πεδίο, στην αποδόμηση του φαινομένου στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, και θα συζητήσουμε για τους τρόπους αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των ειδήσεων.

Πώς η πληροφορία διαθλάται και είναι πολυδιάστατη, διαμεσολαβείται σε πρωτοφανή έκταση, εξυπηρετεί στρατηγικές ατζέντες και ελέγχεται αλλά ταυτόχρονα ξεφεύγει από τον έλεγχο. Οι αφηγήσεις για τον πόλεμο/τους πολέμους είναι πάντα άφθονες και διαφέρουν.

Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης αποτελεί ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατικής κοινωνίας. Σε συνθήκες συγκρούσεων και πολέμων, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης είναι κρίσιμος για την παροχή ακριβούς και έγκαιρης πληροφόρησης στο κοινό. Οι αξιόπιστες ειδήσεις και εικόνες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των αμάχων και στην πρόληψη των συγκρούσεων, να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στη φρίκη και την εμπειρία των συγκρούσεων και να αποκαλύψουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Κατά συνέπεια, το έργο όσων πληροφορούν και ενημερώνουν σε ζώνες συγκρούσεων είναι γεμάτο κινδύνους: η άρνηση πρόσβασης, η λογοκρισία, η παρενόχληση, η αυθαίρετη κράτηση και οι επιθέσεις είναι ανησυχητικά συχνές. Όπως και άλλοι που αποφασίζουν να εργαστούν σε περιοχές συγκρούσεων, οι δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν συνειδητά το ρίσκο να εργαστούν σε εμπόλεμες περιοχές. Οι αποφάσεις τους στο ρεπορτάζ, η ικανότητά τους να επιλέγουν τις ιστορίες τους και να ελέγχουν τα δεδομένα, επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Τα περιβάλλοντα σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των αυταρχικών καθεστώτων, αποτελούν επίσης συχνά εύφορο έδαφος για μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης που αποσκοπούν στην υπονόμευση της ορθής κατανόησης των εξελίξεων, καθώς και γενικότερα της διασφάλισης της ειρήνης και των δημοκρατικών διαδικασιών. Η ανάπτυξη εργαλείων για την αποτελεσματικότερη προστασία της δημοκρατίας από τα “όπλα της πληροφόρησης”, με παράλληλη διατήρηση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης τόσο στις χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις, όσο και ευρύτερα φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για μια σειρά φορέων, από πολυμερείς διεθνείς οργανισμούς έως δεξαμενές σκέψης και τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης, εντός ενός εν πολλοίς ανεξέλεγκτου περιβάλλοντος.

Οι ιστορίες των ανθρώπων που βιώνουν τον πόλεμο, που φεύγουν για να γλιτώσουν από το κακό, που έχουν υποστεί τραύματα και εκτοπισμό, αποτελούν μέρος του τρόπου με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο πόλεμος, καθώς και του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται.Περαιτέρω, ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται και διεξάγεται η πολιτική επικοινωνία, ο τρόπος με τον οποίο τα πολιτικά κόμματα αναπτύσσουν και υπερασπίζονται τις θέσεις τους, πρέπει να αναλυθεί. Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί τα δεινά της Ουκρανίας, αλλά και πολλών άλλων περιοχών του κόσμου, με εκατομμύρια εκτοπισμένους που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, οι ειδήσεις, η γλώσσα και οι αφηγήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης, ελευθερίας της πληροφόρησης και της έκφρασης και για τη δημιουργία ασφαλών χώρων, ιδίως για τους εκτοπισμένους. Ο κίνδυνος να εκτεθεί κανείς σε εσφαλμένη πληροφόρηση χωρίς να αναγνωρίζει ενεργά τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να επηρεάσει τις στάσεις, τις γνώσεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές αυξάνεται δραματικά και επιδεινώνεται σε περιόδους κρίσης.

Λήψη Ατζέντας

 

————————————————————————————————————————

Η Συμβίωση ιδρύθηκε το Μάιο του 2011 στη βάση συνεργασιών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη στους τομείς της εκπαίδευσης, των δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Με την πεποίθηση ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισοδυναμεί με την ύπαρξη ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου, η Συμβίωση επικεντρώνεται στη συνηγορία και την εκπαίδευση, την ελευθερία της έκφρασης, τη τεκμηρίωση και την ανάλυση, το δημόσιο διάλογο και την πολιτική συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες και οι κοινότητες να εκφράζουν τις ανάγκες και τις ιδέες τους. Με γνώμονα την ανάγκη για παγκόσμια πολιτειότητα, ιθαγένεια, κοινωνική ένταξη και πολιτική συμμετοχή, η Symbiosis εργάζεται για τη δημοκρατική συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις θεσμικές πρακτικές που αφορούν στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2020, η Συμβίωση τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για τις δράσεις της Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα. Η Συμβίωση υποστηρίζει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική συμμετοχή των μεταναστών και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Η οργάνωση συμμετέχει σε δίκτυα όπως το Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh, η Πλατφόρμα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το Ελληνικό Δίκτυο Στέγασης, το Δίκτυο Select Respect και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης (2012-19).

Η Συμβίωση σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ίδρυσαν το 2014 τη Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μέλος του Δικτύου Σχολών Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στοχεύει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών. Σήμερα, οι 21 σχολές που το απαρτίζουν εστιάζουν στις προκλήσεις που προκύπτουν για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής στην Ελλάδα αποτελείται από ετήσιο κύκλο σεμιναρίων, συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, καθώς και εκπαιδεύσεις και στοχεύει στην εκπαίδευση, τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών,  των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ειδικών και των μέσων ενημέρωσης. Εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την κοινωνική συμπερίληψη, τη δημοκρατική ιθαγένεια, την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ισότητα και την έμφυλη βία, τη μετανάστευση και την προστασία του περιβάλλοντος.

————————————————————————————————————————