Μη κατηγοριοποιημένο

Είμαι 57 ετών, από τη Συρία, και βρίσκομαι στα Χανιά από το 1993. Έχω ελληνική ιθαγένεια από το 2007.

Στην Ελλάδα έφτασα ως φοιτητής και έτσι κατάφερα να πάρω εύκολα βίζα και φοιτητική άδεια παραμονής. Ως φοιτητής ήμουν υποχρεωμένος για 1 χρόνο να μάθω τη γλώσσα στο ΕΚΠΑ με αραβόφωνο καθηγητή. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, είχα μόνο φοιτητική έκπτωση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καμία άλλη οικονομική υποστήριξη. Σπούδαζα στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, έναν διαφορετικό κλάδο από αυτόν που σπούδαζα στη Συρία , όπου σπούδαζα δημοσιογραφία. Σπούδασα για 2 χρόνια και μετά διέκοψα τις σπουδές μου γιατί έπρεπε να δουλέψω. Είχα μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία για να καταφέρω να φτάσω στην Ελλάδα ως φοιτητής. Ο αδερφός μου είχε περάσει από τη διαδικασία πριν από μένα, γι’ αυτό ήξερα ακριβώς τι πρέπει να κάνω.

Δουλειά με βοήθησαν τα δύο αδέρφια μου να βρω. Ήμουν τεχνίτης και γνώριζα ήδη καλά τη δουλειά, κέρδισα αμέσως την εμπιστοσύνη από εργοδότες. Μέχρι σήμερα, οι ίδιοι με καλούν για δουλειές. Δεν αναζήτησα δουλειές εκτός οικοδομής. Τότε τα μεροκάματα ήταν πολύ καλά. Πλέον η ζωή είναι πιο ακριβή και τα μεροκάματα χαμηλότερα. Ακόμα και χωρίς να ξέρω τη γλώσσα, επειδή είχα τη γνώση της δουλειάς, έβρισκα δουλειές στην οικοδομή και συνεννοούμουν με νοήματα. Είχα πρόσβαση σε δικαιώματα ανέργων και δύο φορές μπήκα σε ταμείο ανεργίας. Κάποιες φορές οι εργοδότες προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να δώσουν λιγότερα μεροκάματα επειδή ήμουν μετανάστης. Μου έλεγαν: «Ο Έλληνας δεν παίρνει τόσα, θα πάρεις εσύ;». Δεν άφηνα να με επηρεάζουν αυτά τα λόγια. Μέχρι σήμερα, 29 χρόνια μετά, μου λένε «Είσαι Σύρος, θα γυρίσεις στην πατρίδα σου ή θα μείνεις στην Ελλάδα;” Πλέον είμαι Έλληνας πολίτης και μου μιλάνε λες και είναι οι πρώτες μου μέρες εδώ. Πάντα μας βλέπουν ως ξένους.

Είχα κάρτα ασφάλειας ως φοιτητής μέχρι το 2001. Το 2001 έκανα αίτηση για άδεια παραμονής για εργασία και τότε απέκτησα ασφάλεια ΙΚΑ. Δεν υπάρχει κάποιος διερμηνέας στις δομές υγείας.

Δεν αναζήτησα ποτέ σπίτι γιατί έμεναν ήδη δύο αδέρφια μου και έμεινα μαζί τους όταν έφτασα. Το σπίτι ήταν σε κακή κατάσταση και με χαμηλό ενοίκιο. Το ανακαίνισα με δικά μου χρήματα και μένω μέχρι σήμερα εκεί με τη δική μου πλέον οικογένεια.

Πρέπει να υπάρχει υποστήριξη στη γλώσσα. Είναι επίσης σημαντικό να εκπαιδεύσουν τους μετανάστες για τη νοοτροπία της νέας χώρας, τους νόμους, τα ήθη και τα έθιμα, ώστε να μπορούν να ενταχθούν. Αν η κοινωνία τους αγκαλιάσει, αυτό θα τους βοηθήσει. Πρέπει επίσης να υπάρχει υποστήριξη στην εύρεση εργασίας, είτε να τους βρίσκουν θέσεις εργασίας είτε να τους εκπαιδεύουν σε κάποια δουλειά.

Για να ψηφίσει και να συμμετάσχει κανείς στα κοινά, πρέπει να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, αλλά γενικά έχει ελευθερία λόγου και μπορεί να εκφραστεί και ο μετανάστης. Είναι σωστό και λογικό αυτό. Έχουμε δικαίωμα για δημιουργία συλλόγων. Τρεις φορές έχει συνταχθεί συριακός σύλλογος, και ήμουν ιδρυτικό μέλος και μέλος της επιτροπής. Παρείχαν υποστήριξη στους Σύρους, σε διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Διαλύθηκε για διάφορους λόγους. Βοηθάω και με άλλους τρόπους σε προσωπικό επίπεδο, πχ στην εύρεση εργασίας, παρέχω οικονομική υποστήριξη και πολλές φορές έχω προσφέρει μεταφραστικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει κάποιος σύλλογος τώρα ή κάποια οργάνωση που να προσφέρει βοήθεια σε τέτοια θέματα. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ χρειάζονται χρόνο και καθοδήγηση. Θα ήθελα να ήμουν μέρος μιας προσπάθειας για την εκπαίδευση και την καθοδήγησή τους. Όταν ήμουν στο σύλλογο, αυτές ήταν οι προτάσεις που προσωπικά έθετα. Αν γνώριζα ότι μπορούσα να έχω κάποια εξωτερική υποστήριξη, θα ήθελα να ξεκινήσω ξανά μία τέτοια πρωτοβουλία, ακόμα και να ιδρύσω τη δική μου οργάνωση που θα παρέχει τέτοιου είδους βοήθεια. Σε συνέλευση με το Δήμο, προτάθηκαν αυτά με την παρουσία αντιδημάρχου, αλλά δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση.