Κοινωνικά Δικαιώματα, Ένταξη και ΔικαιοσύνηΜετανάστες, Πρόσφυγες, Αιτούντες Άσυλο

Από το 2018, η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ασχολείται με την προώθηση της εργαλειοθήκης για τη Γλωσσική Ένταξη των Μεταναστών Ενηλίκων (LIAM) σε εκπαιδευτικούς στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση που εργάζονται με μετανάστες και πρόσφυγες σε σχολεία, δομές φιλοξενίας ή κέντρα υποστήριξης, μέσω της υλοποίησης σεμιναρίων, επιμορφωτικών εργαστηρίων και δραστηριοτήτων διάδοσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Το 2019, η Συμβίωση προχώρησε πραγματοποιώντας ένα πρόγραμμα ανάπτυξης εκπαιδευτικών ικανοτήτων, καθώς και υλοποίηση διδασκαλίας γλωσσών με χρήση της εργαλειοθήκης και μεθοδολογίας LIAM ως μεθοδολογία για τη γλωσσική ένταξη του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών ενηλίκων, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο, σε συνεργασία με την οργάνωση Arbeiter Samariter Bund στην βόρεια Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του 2020, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες προβολής και διάδοσης, συμπεριλαμβανομένων δύο διαδικτυακών εκδηλώσεων, συγκεκριμένα ενός διαδικτυακού σεμιναρίου για την ανάπτυξη ικανοτήτων στη χρήση της εργαλειοθήκης LIAM και μιας διαδικτυακής εκδήλωσης ευαισθητοποίησης σχτικά με τη γλωσσική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και μια εκστρατεία ενημέρωσης μεσω των κοινωνικών μέσων. Το 2021, η Συμβίωση υλοποίησε το έργο LIAM – Γλωσσική Ένταξη Προσανατολισμένη στην Εργασία 2021 (LILaLI 2021) που είχε ως στόχο να ανταποκριθεί στις συνθήκες του απαιτητικού εργασιακού πλαισίου που αντιμετωπίσει ο μεταναστευτικός πληθυσμός υπό το όραμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου μέσω της ανάπτυξης και της πιλοτικής εφαρμογή ενός Οδηγού Γλωσσικής Υποστήριξης Προσανατολισμένου στην Εργασία, το 58ο εργαλείο της εργαλειοθήκης του LIAM.

Η επικοινωνία αποτελεί βασική πτυχή της κοινωνικής ένταξης και συνοχής. Η γλωσσική εκμάθηση σε μετανάστες και πρόσφυγες διευκολύνει την ομαλή ένταξη τους στην τοπική κοινωνία, ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν και αποτελεί βασικό εργαλείο ενδυνάμωσης παράλληλα με την καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος συνύπαρξης. H εργαλειοθήκη για τη Γλωσσική Ένταξη Ενηλίκων Μεταναστών (Linguistic Integration of Adult Migrants – LIAM) του Συμβουλίου της Ευρώπης σχεδιάστηκε από το Πρόγραμμα Γλωσσικής Πολιτικής, του τμήματος Πολιτικής Παιδείας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Γλωσσική Ένταξη Ενηλίκων Μεταναστών». Στόχος της εργαλειοθήκης είναι η παροχή πρακτικής και δωρεάν υποστήριξης σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σε εθελοντές και σε εθνικούς και περιφερειακούς φορείς που εμπλέκονται στη γλωσσική υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών. Η ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων είναι βασική ως προς την ένταξη, προϋποθέτει ωστόσο, πολλά βήματα παραπάνω προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Βίντεο

Εκδόσεις

Οδηγος Γλωσσικής Υποστήριξης Προσανατολισμένου στην Εργασία για Μετανάστες και Πρόσφυγες

Οδηγός Γλωσσικής Υποστήριξης με Προσανατολισμό στην Εργασίας για Μετανάστες και Πρόσφυγες έχει ως στόχο την υποστήριξη των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα προκειμένου να εξοικειωθούν με τους πρωταρχικούς στόχους της εργασιακής νομοθεσίας….

Εκδηλώσεις